onsdag 5 december 2012

Hkk Måltidsplanering

Måltid: Biff med lök och klyftpotatis
 
Hälsa: Det skulle varit nyttigare om vi skulle haft med hela matcirkeln. Det som fattades från matcirkeln var "frukt, bär", "mjölk, ost" och "bröd, gryn". Men det vi inte lömde var tallriksmodellen för vi hade då klyftpotatisen som innehöll kolhydrater, kött som innehöll proteiner och morötter som innehöll vitaminer. 

Ekonomi: Istället för att köpa klyftpotatis som man kan köpa i påse så gjorde vi egna klyftpotatisar från då vanliga potatisar. Och en annan sak var att vi gjorde egen "grillkrydda", genom att vi tog olika kryddor som fanns i köket och gjorde vår egen krydda. Och på de viset behöver man inte betala för kryddor som man själv endå kan blanda.

Miljö: De som var väldigt miljövänligt är att vi gjorde klyftpotatisen själv istället för att köpa färdiga som ligger i en påse. Och påsen är ju gjord av kemikalier som inte är så bra att dem blir utsläppta. När man slängt påsen och när dem bränner soperna så släpps gasen/ röken ut där plast kemikalierna finns med. Och vi gjorde grillkryddan själva så då behöver inte fabrikerna göra en massa onödiga burkar och påsar som kryddorna ska va i. Och de fabrikerna gör också utslöpp med farliga gaser/ rök.

Varför vi gjorde måltiden: För att det var det inte så mycket ingridienser och det såg lät ut att laga. Det såg gott ut tyckte jag och köttet var lätt att laga för det gjorde jag. Och vi valde morötterna och potatisen för det var i säsongen.

Reflektion: Jag tyckte att maten smakade bra. Och biffen blev färdig och fick en fin färg och klyftpotatisen var lagom stora. Morötterna smakade bra för att vi hade skalat och sköljt dem. 

Start- Slut: Vi började med köttet för att de tog längst tid att göra. För att det hade mest ingridenser och det skulle stekas så de inte var rosa Sen skala och sköljde vi potatisen och skar dem i klyftor och la dem på en plåt och kryddade dem med vår egen grilkrydda och satte in dem i ugnen. Sedan stekte vi köttet och sen skalade och sköljde en av oss morötterna. 
Sen var llt klart i samma tid och vi kunde äta!


Inköpningslista:
Inköpningslista: 
Morötter 3 st
Lök 2 st
Purjolök 1 st
Köttfärs: Nötfärs
2 msk strö bröd
3 msk vatten
1 msk riven eller fin hackad lök
15
0 g köttfärs 
2 msk uppvispat ägg = 1/2 ägg
2 krm salt
1krm peppar
5 potatisar
1 1/2 msk flytande matfett
2 krm salt
eventuellt dragon eller basilika
Köttfärsen
1-2 gula lökar
2 msk ströbröd
3 msk vatten
1 msk riven eller finhackad lök
150 g köttfärs
2 msk uppvispat ägg = 1/2 ägg
2 krm salt
1 krm peppar
Klyftpotatis
3 potatisar
1 1/2 msk flytande matfett
2 krm salt
grillkrydda
Tallriksmodellen/ matcirkeln:
När vi gjorde vår måltid så hade vi hela tallriksmodellen med, vi hade potatis, kött och grönsaker som då var morötter. I matcirkeln hade vi med "smör, margarin och olja" då vi hade margarin när ni stekte biffarna och "Potatis och rotfrukter" och "kött, fisk och ägg". Så vi skulle nog haft med grönsaker t.ex, gurka och tomat och för att får med "frukt och bär" kunde man ha gjort en smoothie med bär, och för att få med "mjölk och ost" och"bröd och gryn och andra spannmål" hade man kunnat haft ett glas mjölk till och en macka med ost på. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar